Zangpraktijk Ruinerwold | Ellen Steffers-Dekker

 

 

 

 

 

 


GROEPSLESSEN

Interpretatie
***
Weet je waarover je zingt?
***
Ken je de tekst

woord voor woord?

***

Weet je de betekenis

van elk woord?
***
Wat doet de begeleiding?
***
Performance

 

 

 

 

 

 

Terugblik

Workshop zingen

in Bilthoven

Elke eerste maandag van de maand gaf ik in Bilthoven een workshop zingen.
Het was de bedoeling deze workshops gedurende 2 jaar te geven; het werd 3 jaar:2010/2013

De deelnemers van de workshops hebben een nabeschouwing gegeven:

Ellen heeft de afgelopen drie jaar ons ca. maandelijks een workshop gegeven. De deelnemers waren gemiddeld tegen de 60 jaar oud. Enkelen hadden enige ervaring met zingen, anderen niet. In de workshop kwamen diverse aspecten van het zingen op speelse wijze aan bod. Het begon steeds met het ontspannen van je lichaam door te bewegen met aandacht voor wat er dan in je lichaam gebeurt. De ademsteun is belangrijk, hoe kun je de ademsteun voelen en ontwikkelen. Waar in je mond worden de klinkers gevormd. We leerden om de stem voorin de mond te krijgen. Je kon klank voelen resoneren in je hoofd. Schorheid kon verdwijnen en de adem werd ruimer.

Na de oefeningen zongen we liederen. Onze stem was meer open en we voelden ons vrijer. We kregen les als groep en ook kregen we daarbij individueel wat aanwijzingen. We hadden plezier met elkaar, het gaf energie en we leerden onze stem beter kennen en gebruiken.

Ellen heeft veel kennis van zaken en ervaring en zij kon ons inspireren om onze stem verder te ontwikkelen. Deelnemers van de workshops in Bilthoven

 

LINK:
www.cultureeldewolden.nl onder 'cultureel in De Wolden': MUZIEK zie Berghuizen.

 

 

Onderzoekers Universiteit in Geutenborg stellen: Samen zingen gezond!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat samen zingen de hartslag synchroniseert. Onderzoekers van de universiteit van Geutenborg keken naar de hartslag

lijk komt dit door de gecoördineerde ademhaling.
Ook bleek de structuur en de melodie sterk van invloed op het ritme van het hart.


Bjorn Vickhoff, hoofdonderzoeker; Je hartslag daalt als je uitademt, maar wanneer je inademt, klopt je hart juist sneller. Bij het zingen adem je uit en gaat je hartslag naar beneden en tussen de zangregels door adem je in, zodat je hartslag omhoog gaat. Daardoor volgt je hartslag de structuur van een lied.


Met een vervolgonderzoek hopen de onderzoekers aan te kunnen tonen dat de gecontroleerde ademhaling goed is voor de gezondheid. Er zijn vergelijkbare studies gedaan naar mensen die bij het uitoefenen van yoga samen ademden. Daarbij werden positieve langetermijneffecten gemeten op de bloeddruk. De onderzoekers speculeren dat dit positieve effect ook bij zingen kan optreden. .

  Uitspraken

 

Neuroloog Gottfried Schlaug:

Bij musiceren gaan de hersenhelften beter communiseren

De hersenbalk, de corpus callosum, een structuur in de hersenen die de twee grote hersenen met elkaar verbindt en zorgt dat ze informatie kunnen uitwisselen, zou met musicieren beter werken.

 

Erik Scherder ,neuropsycholoog, zegt dat zelf muziekmaken bijdraagt aan de ontwikkeling van empatisch vermogen.